6. nap - 2014. Január 24.

2014.02.22. 16:08

Utolsó teljes napunk San Francisco-ban! Időben próbálunk indulni, mégis 10 óra, mire a Baybridge-hez érünk, így látjuk a rendszert, ahogy éppen olcsóbbra vált. Érdekes érzés lehet ott bosszankodni, hogy épp az utánam jövő már 2$–ral kevesebbet fizet...

Irány a Design Center, óriási régi raktárépületekből átalakított bemutatóterem-üzletek 4 szinten. Szinte mindegyikben tervezőiroda is működik, mert iszonyú mennyiségű minta áll rendelkezésre, amiből a kliens részére egyedit alkotnak mindenből. Itt tényleg van minden, de csak amerikaiból. Az európai design-t - úgy tűnik - csak néhány olasz cég képviseli, főleg konyhák és lámpák formájában jelenik meg...de persze lehet, hogy nem láttunk mindent, és a következő utcában vannak a skandináv és az olasz áruházak :)

Időben kiszemeljük a földszinti előtér étkezőjét, ahol később elfáradva különböző szendvicsmenüt, salátát, leveseket eszünk. Különösen finom itt a tartalmas paradicsomleves, kicsit csípős. Itt nem volt olcsó enni, de minden minőségi és elég volt.

Ezután következik a Mission distict, a latin városrész. A 23th street-en végighaladva láthatjuk az utcai naiv festészet megnyilvánulásait, kiszállunk fél órára, és rövid sétát teszünk. Sok mexikóival, félvér indiánnal, kubaival találkozni itt. Benézünk egy kávézóba, ahol minden asztalnál újságot olvas, vagy internetezik valaki. A sarokban helyi kávépörkölés zajlik.

A legjelentősebb street-art teljesítményt a 24th street-ről nyíló Balmy street-en találjuk, egy olyan sikátorszerű utcácskában, ahova sötétben szintén nem nagyon bátorkodnék bemenni.  http://goo.gl/maps/sfyzz

Továbbautókázva döbbenetes tapasztalni a város változásait, szinte egy-két utcával odébb egészen más világ fogad minket. A Castro street-re kanyarodva igényes, egymás mellett szorosan épült villák között haladunk el. Jó, hogy automata váltós a kocsink, nem lehetne bírni ezt a millió stoptáblát. A meredek utcák külön nehezítő körülményt jelentenének, az automatában benne van a fék funkció. Itt az a szabály, hogy ahol körben stoptábla van, az mehet, aki hamarabb érkezik, de előtte mindenképp meg kell állnia.

A szivárványos zászlók közt haladunk el - a tolerancia jegyében errefelé jobb időben meztelenül flangáló emberekkel is lehet találkozni, akik az üzletekbe csak higiéniai okokból nem mehetnek be, hogy nehogy fertőtleníteni kelljen utánuk valamit -, aztán a Golden Gate parkot vesszük célba, ahol leparkolva körbesétáljuk a tudomány palotáját, és a DeYoung múzeumot. Meglepő, hogy mikor öt éve itt jártam, még fényesebb volt a rézburkolat, persze ez természetes, lesz még zöld is talán...

Végül leértünk az óceánhoz, ahonnan aztán nem nagyon akaródzott továbbmenni, mivel a köd olyan varázslatos hangulatot teremtett azzal, hogy a délutáni nap a felhőkből kibújva szépen átvilágította. Kutyájukat sétáltató helyiek, pár őrült fürdőző - gondolom prezentálni kell majd otthon, hogy megmártóztak az óceánban -, video-n is rögzíti az eseményt.

Még a zsebünkben lapul 3 cable car jegy, és gyorsan sötétedik, úgyhogy a Balboa streeten elindultunk visszafelé. Előre kinéztem a Yerba Buena park mellett egy parkolóházat, oda álltunk be. Rövid sétával elérhető innen a fordító, közben egy wc-t keresve sikerült betalálni a talán legnagyobb plázába a SF shoping centerbe, ahova majd visszafelé vacsorázni betérünk.

 

Rövid sorban állás után a harmadik kocsira fértünk fel, a legjobb kifelé nézős ülőhelyet kapva a kocsi legelején. A Union centernél aztán a kocsi jellegéből fakadóan hirtelen kétszer annyian lettünk, előttünk is lógtak. Az utasok közösséggé formálódtak ahogy egy szűk helyen kellett beljebb húzódniuk, vagy a vészvillogóval előttünk megálló autó tulajdonosát 'csengettük meg'. Felejthetetlen élmény volt így este is az Alcatraz halvány körvonalát látni a meredek utcáról. Visszafelé megtaláltuk a F villamost, ahol betekintést kaptunk a hajléktalan-kultúrába. A legtöbben illedelmesen szóbaállnak a harsány, skandálva beszélő alakokkal.

Á. még felhívott, kedvesen érdeklődve, és jó utat kívánva...

Élménydús nap!

süti beállítások módosítása