16. nap - 2014. Február 3.

2014.02.22. 12:11

D-val tegnap megbeszéltük, hogy délelőtt van lehetőségünk arra, hogy bemenjünk az irodájába. Szerencsére indulás előtt megnéztük a google-ön a várhaló forgalmat és menetidőt, és a 110-es úton befelé balesetet jelzett, kb. 10 mérföldön keresztül hatalmas dugó alakult ki, így más útvonalat kerestünk. Ez be is jött, mert annak ellenére, hogy a hétfő itt is hétfő, fél óra alatt a belvárosban voltunk.

Hétköznap nehéz itt a parkolás, illetve drága. 10 perc 3,50$–ba kerül egy teremgarázsban. D. a könyvtárét javasolja, de itt lecsúsztunk a 9 óra előtti earlybird kedvezményről, ami így is 12,5 lett volna. Tovább keresünk, és újból egy tér alatt találunk két utcával odébb helyet 10$-ért. Ahogy távolodunk a magtól, kissé gazdaságosabb, és amúgy is szeretünk sétálni.

A Gensler iroda egy korábbi bank óriási ügyfélteréből jött létre új födémek belógatásával, tetőbevilágítóan. Elképesztően szemtelenül áll két gránitburkolatú toronyház között. D. körbevezet, keresi a magyar szakszavakat, de egyik ámulatból a másikba esünk. Mindennek helye van, 30fős csoportokban dolgoznak egyszerre vagy 8 munkán. Ő két csoportot vezet, amiből a cégben 18 van. Iskolák, toronyházakban plázák, hotelek, üzletek, pályaudvarok, sportstadionok… Hihetetlen mennyiségű és minőségű munka a világ minden táján. Egyik távol-keleti (Sanghai) toronyházuk van most porondon (2008 óta tervezik, és 3 éve tart a kivitelezés), megjegyzésemre, hogy mennyire hasonlít a csavart vonalvezetése Calatrava torso-jára, hosszasan nevetve mondja: nem szeretik ezt hallani... Napokig tudnám kérdezgetni, ennyi idő alatt is sokat tanultam tőle.

Kocsiba ülünk, és egy Wright projekt felé, a Barnsdal park felé vesszük az irányt. A parkban hajléktalanok tanyáznak, és mivel az épület felújítás alatt van - kívülről egyetlen embert látunk rajta dolgozni - körbe van kerítve. Ennek ellenére körbejárjuk, pár paparazzifotót készítünk. Csodás panoráma nyílik innen Hollywoodra és Beverly hills-re.

Közelről látjuk az első henger alakú toronyházat az 50-es évekből... Gehry könyvtárának előterében készített néhány illegális fotó után aztán elérünk az Oscar díj átadások helyszínére.

Továbbmegyünk a hírességek utcájára. Végig lekötik az ember szemét a járda csillagain olvasható nevek Hudini-től Lessie-n át Yehudi Menuhin-ig. Egymás hegyén-hátán a filmszínházak, a régi filmstúdiók. Itt a kézlenyomatok tényleg érdekes látványt és érzést keltenek... 2071-ig elő van készítve a hely az oszlopokon a legtöbb díjat nyert filmnek.

A lassan fogyasztott gyorskaja után - amúgy nagyra becsülendő a minőség, és semmiből sem kispórolt tartalom, amivel lépten-nyomon találkozunk - elindulunk felfelé a dombon. Mullholland drive-ról a kilátás pontosan olyan, amilyennek leírták. Kocsikázunk egyet a nagymúltú úton, elhaladva néhány nagymenő villája előtt, aztán lefelé a villák között a Sunset strip-en lévő kivilágított óriásplakátok és szórakozóhelyek között elindulunk haza, közben egy helyen bevásárolunk néhány ajándékot az otthoniaknak.

20140204_015514.jpgHazafelé úgy tűnik, a plakátok megihlettek, rákerestünk, hogy hol játszanak érdekes filmet. Nem a legújabb, a Gravity-t éppen Pasadena-ban, bár mivel egy helyi pláza, nem éppen egy klasszikus filmszínház -, 3D-ben adják a filmet. Nekem az első 3D-s filmem! Nagy élmény volt!

süti beállítások módosítása